Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

STUDIO MARIELLE

Schoonheidsspecialiste & Medisch Pedicure

SPORTERS


Voetletsel ontstaat bij verschillende soorten sporten.


Goede advisering en goede voetverzorging zorgt ervoor dat sporters niet vroegtijdig stoppen met hun sport vanwege aanhoudende klachten. Voor de toekomst betekend dit, dat er wederom jonge mensen onvoldoende bewegen, met een verhoogd risico op het ontstaan van overgewicht, hart- en vaatziekten en diabetes.

Zijn de voeten goed verzorgd en in perfecte conditie, dan zijn sporters sneller, wendbaarder en uiteindelijk succes voller.Sporters besteden vaak veel aandacht aan hun algehele conditie, techniek, voeding, kleding en schoeisel. Ook voetverzorging wordt steeds meer gezien als het op peil houden van de conditie. Als u vaak sport, ontdekt u direct het verschil na een behandeling bij de pedicure.Als het gaat om teenblessures in de sport dan zijn dit de aandoeningen die de meeste problemen geven. Maar ook het teenkootje of meerdere teenkootjes kunnen kneuzen of breken. Ook interdigitale schimmelinfecties en andere huid- en nagelaandoeningen kunnen voorkomen.

In veel sporten zijn afwijkende teenstanden reden van het ontstaan van blessures:

  • de schoenen zijn erg nauw (balletdansers, voetballers en sprinters)
  • de sport vraagt om snelle draai- en keerbewegingen (tennis, hockey)
  • men sport op blote voeten (judo, karate)
  • door de ondergrond (turnen)

Meest voorkomende teenblessures bij sporters:


De runner’s toe of het blauwe nagel syndroom:

Is een bloeding onder de nagel (een subunguaal hematoom) die vaak voorkomt bij hardlopers. Een bloeding onder de nagel ontstaat door druk- en/of schuifkrachten (mechanische stress) de nagel ten opzichte van het goed doorbloede nagelbed verschuift en daardoor bloedvaatjes kapot scheuren. Oorzaken zijn vaak te krappe schoenen of te ruime schoenen. In een ruime schoen (zowel lengte als breedte), gaat de voet schuiven en de tenen “botsen” dan tegen de zij- of voorkant van de schoenen.


Hallux valgus met een bursitis (slijmbeursontsteking):

Druk en wrijving op de slijmbeurs op het kopje van het eerste middenvoetsbeentje maken dat deze gaat ontsteken. De pijn, warmte, zwelling en roodheid maakt presteren in de sport onmogelijk.Preventie: Samen met de podotherapeut moet bekeken worden of een speciale inlegzool, een siliconenorthese ter bescherming of een operatieve ingreep ter correctie van de valgusstand van de hallux de beste optie is.


De turf toe of de turfteen:

Deze aandoening is typisch voor sporters die een echte ´afzetvoet´ hebben. Bij een afzet, b.v. voor een sprong of start van een hardloopwedstrijd, wordt het teengewricht maximaal in dorsaalflexie belast. Bij een sterke dorsaalflexie bij de afzet, kan letsel van het kapsel en de banden rondom het gewricht ontstaan. (acuut of chronisch) Vooral het feit dat de sesambeentjes onder het grote teengewricht functioneren, maakt het soms niet zo simpel als men denkt. Complicaties als een hallux rigidus, verrekking of scheuring van de bandjes rondom het grote teengewricht en kneuzing van de sesambeentjes kunnen langdurige klachten blijven geven.Preventie: In het acute stadium, een taping aanleggen met gedoseerde rust. In later stadium, een zooltherapie en een goed schoenadvies. Of misschien een operatieve ingreep, waarbij de pezen langs de hallux gekliefd en verlengd worden, om zo de afwikkeling van de voet minder op het grote teen gewricht te laten werken.


De sand toe of zandteen:

Is vergelijkbaar met de turfteen, alleen is het trauma precies tegenovergesteld. Er is nu sprake van overmatige plantairflexie in het grote teengewricht. Bijvoorbeeld bij beachvolleybal.

Preventie: Tapen, gedoseerde rust, bij onvoldoende genezing zolen en aangepast schoeisel en pas in laatste instantie een operatieve ingreep.Andere blessures zijn:


Blaren:

Blaren ontstaan door mechanische wrijving, die bijvoorbeeld kan optreden als je net nieuwe sportschoenen hebt aangeschaft, die(nog) knellen en schuren; maar ook door het dragen van speciale steunzooltjes. Slecht zittend schoeisel, vocht en verkeerde sokken kunnen ook debet zijn.


Ingroeiende nagels


Ingescheurde nagels


Kloofvorming op de hielen


Naast het verzorgen van uw voeten, verlos ik u van ongemakken en help ik u in het voorkomen ervan. Aarzel niet en maak een afspraak